DEL ROMÀNIC A L’ACTUALITAT

 

Una història singular

 

 

Una ermita, un poblat romànic i els seus cups de pedra dominen

una serra i creen un entorn privilegiat i màgic, on el llegat

vitivinícola queda de manifest.

Imatge aèria del cup del segle XII

DEL ROMÀNIC A L’ACTUALITAT

 

Una història singular

 

 

Una ermita, un poblat romànic i els seus cups de pedra dominen una serra i creen un entorn privilegiat i màgic, on el llegat vitivinícola queda de manifest.

Imatge aèria del cup del segle XII

UN COMPLEX DEL SEGLE XII

Un passat tangible

 

Un poblat en ruïnes de monjos de orde dels Hospitalers de Sant Joan juntament amb una ermita, els dos del període tardoromànic (segle XII) romanen a la finca i expliquen part del nostre passat.

Un conjunt de 9 cups de fermentació excavats a la pedra pels monjos, amb capacitat de 2 a 7 tones i orientats a la fermentació del vi, mostren que des de temps immemorials la serra de la Costa Ampla ha sigut un lloc idoni per la producció de vi, que només la fil·loxera i el despoblament rural progressiu van aturar.

Un terroir que s’ha demostrat científicament molt positiu per al conreu de la vinya, amb un clima òptim que confereix una alta acidesa al vi i que es tradueix en un vi més protegit i amb un alt potencial de guarda. Els monjos hospitalers ja ho intuïren de manera empírica.

La part romànica quedà despoblada al segle XVIII, i ja el 1837 amb l’abolició del règim senyorial i la desamortització de Madoz (1855), passa a mans privades.

L’honestedat i estima per la nostra terra i els nostres costums ens empeny a recuperar la història de Castilló d’Encús i preservar-ne el seu valor històric, així com reprendre l’ús dels cups d’origen medieval per fermentar els nostres vins i el cultiu de la vinya en aquesta zona.

previous arrow
Vinyes de Castell d'Encus i antiga era
Ermita de Sant Martí abans de la restauració, s'observa el sostre esfondrat
artitecturephoto_DSF2244_1-min_1-min
Foto 6_1
next arrow

Restes de l'antiga era mirant la Conca de Tremp