FILOSOFIA

 

Un tribut de Raül Bobet

a la terra pirinenca

 

 

Amb vinyes situades entre els 800 i 1.230 metres d’altitud,

Castell d’Encus és la concreció d’un ambiciós procés de cerca i superació

per aconseguir vins frescos, fins, esvelts, complexos i d’una qualitat excepcional.

 

Vins d’autor de la mà de Raül Bobet

 

 

Vins d’autor de la mà de Raül Bobet

 

FILOSOFIA

 

Un tribut de Raül Bobet

a la terra pirinenca

 

 

Amb vinyes situades entre els 800 i 1.230 metres d’altitud, Castell d’Encus és la concreció d’un ambiciós procés de cerca i superació per aconseguir vins frescos, fins, esvelts, complexos i d’una qualitat excepcional.

 

Vins d’autor de la mà de Raül Bobet

 

Raül Bobet, retrat

L’autor i intèrpret de la vinya

RAÜL BOBET

 

Apassionat per la natura, la cultura, la ciència i el vi, Raül Bobet és l’artífex de Castell d’Encus.

Amb una idea molt clara dels vins que desitja, la seva mirada científica li dona les eines per a comprendre com apropar-s’hi, tant a la vinya com en la vinificació i l’envelliment al celler.
Comprendre químicament els processos per només actuar quan és indispensable, amb la filosofia de mínima intervenció.

La idea de recerca és inherent a la seva personalitat i la projecta activament al dia a dia del celler amb el propòsit de progrés continu, en un camí perpetu de perseverança en la cerca de l’excel·lència.

 

SOSTENIBILITAT

 

La sostenibilitat és un dels valors fundacionals i una de les prioritats del celler. La sensibilitat per la sostenibilitat és intrínsec a Raül Bobet, que ja des de bon inici és conscient que degut al canvi climàtic cal buscar cotes altes per a plantar la vinya per aconseguir els vins que imagina.

L’aposta per la sostenibilitat es demostra ja des de bon inici amb la instal·lació d’un sistema de geotèrmia activa sota les vinyes, així com la concepció del celler amb una arquitectura que vetlla des dels materials fins a la pròpia ubicació i configuració de la construcció.

Castell d’Encus compta amb 93 ha de finca, 29 de les quals cultivades amb vinya. De la voluntat de donar valor a la totalitat de la finca neix el projecte Microreserva Natural de Castell d’EncusUna microreserva és un projecte de conservació de la biodiversitat i el patrimoni. Amb la convicció que esdevindrà un valor multiplicador, la Microreserva Natural de Castell d’Encus combina l’excel·lència en l’elaboració de vins en un territori de muntanya amb la conservació del seu entorn i el compromís amb el medi ambient.

 

VINYA

 

El factor essencial en l’elecció de la finca de Castell d’Encus per iniciar-hi el projecte fou el clima que li confereixen la seva ubicació, orientació i altura. Castell d’Encus disposa de finques en emplaçaments privilegiats entre els 800m i els 1.230m, on s’hi gesten vins excepcionals: la pròpia finca de Castell d’Encus on hi ha el celler, i també finques a Santa Engràcia i Astell (Vall Fosca) amb climes més extrems i amb una singularitat molt marcada.

La vinya és gestionada segons els principis de la viticultura ecològica.
Les varietats cultivades són el riesling, l’albarinyo, el sauvignon blanc, el semillon, el chardonnay, el chenin blanc, el pinot noir, la syrah, el cabernet sauvignon, el cabernet franc, el merlot, el petit verdot i la garnatxa negra.

+

Detall de les vinyes a la primavera amb les xarxes. Finques de Castell d'Encus

 

VINS

 

Un vi, una harmonia: amb aquesta ambició treballem a Castell d’Encus l’elaboració dels nostres vins. Les diferents parcel·les es vinifiquen per separat per tal de preservar el seu caràcter singular. Aquesta diversitat permet compondre l’ensamblatge -l’acord- final que expressi de manera precisa i equilibrada el missatge que entranya el vi. Un seguit de notes que conformen una melodia i uns acords esdevenint una composició.

+

 

HISTÒRIA

 

La finca de Castell d’Encus atresora una història vitivinícola que es remunta al s.XII.

Ubicat a “la porta” dels Pirineus, fou un lloc estratègic a nivell geopolític i agrícola. En aquestes terres s’hi assentaren monjos hospitalers de l’orde de Sant Joan.

Del seu llegat encara conservem 9 cups de pedra excavats manualment a la roca. D’aquests, 6 els utilitzem per fermentar alguns dels nostres vins tot fent realitat allò que més ens agrada: harmonitzar la història amb la tecnologia i el coneixement.

Els cups de pedra són un lloc ideal per fermentar els vins amb llevats salvatges.

De la fermentació a la pedra i a l’aire lliure, en resulten vins honestos i genuïns que contenen literalment el paisatge.

+

Lagar del segle XII ple de raïm negre fermentant.

Detall de vinya jove de Santa Engràcia

La nostra filosofia és la d’una vinya orgànica, sense la utilització d’herbicides, insecticides o fungicides que no s’integrin en les pràctiques orgàniques.